středa 15. října 2014

Pokání

Autor: Ian McEwan
Anotace: Je to svědomí, co nutí člověka stále znovu a znovu zpytovat duši, anebo existuje cosi mnohem hlubšího, kam obyčejný smrtelník nedosáhne, ale o čem jen tuší, že číhá vyrazit každý okamžikem do útoku? Ian McEwan tuto myšlenku dovedl k dokonalosti. Třináctiletá Briony odvíjí svůj život v jistých představách, které ji mají neomylně dovést ke konkrétnímu, jasně vytyčenému cíli. Těmto snům přizpůsobuje vše, co přizpůsobit lze. Co nelze, tomu je třeba pomoci. S fantastickou úporností pubenscenta a fantazií, rozvinutou až do krajnosti, dohání protagonisty své soukromé hry na život k tragédii, za kterou by měla po zbytek života činit pokání.
Počet stran: 325
Nakladatelství: Odeon

Tak na napsání něčeho takové jsem se odhodlávala dlouho. Tuhle knihu jsem četla v létě a ještě pořád jsem z ní absolutně citově rozdrásaná.
Byla to tak strašlivě zraňující kniha, že jsem bolestí a šokem ani nebyla na konci schopná plakat.
Nebyla jsem si jistá, že to správně chápu...
Nebo spíš, doufala jsem ŽE NE !
Celkově je to kniha napsaná velice hezky.. Co to plácám... Nádherně. Příběh je opravdu neskutečně skvělý...



Ale čtení této knihy vysloveně fyzicky bolí. 


Dlouho jsem kolem tohoto příběhu chodila jako mlsný kocour a pořád váhala... Všichni říkali, že je to krásný příběh, a je to nedlouhou co jsem narazila i na film...

Tak jsem si tedy řekla, že si knihu koupím.. V dubnu jsem si knihu koupila a řekla jsem si, že počkám na léto, abych měla na čtení ten správný klid a čas ...

No to jsem si tedy dala... Kdybych si teď mohla vybrat jestli si knihu přečíst, nedělala bych to. Příběh mě zboural !!! ABSOLUTNĚ!!!


Filmové zpracování je moc pěkné ... Točil ho myslím pan Joe Wright. (Ten samý co točil například Annu Kareninu nebo Pýchu a předsudek) Mám jeho filmy moc ráda... I když je pravda, že to na stopro nesedí.. Hlavně ten konec. Ovšem je to v něm asi lépe vysvětleno.. Jak jinak diváku vysvětlit právě to co je v knize na konci odhaleno .. Já tu plácám o filmu a neviděla jsem ho .. Jen kousíčky... Bojím se, že mě to položí jako kniha ..

PS: Miluji Jamese McAvoye. Je to jeden z mých oblíbených herců ... A Kiera Knightley je taky top třída...

Žádné komentáře:

Okomentovat